Redesigning the Coastline of Igoumenitsa

Urban regeneration and introduction of public building in the coastline of Igumenitsa.

  • Year : 2015
  • Function: Urban intervention
  • Site location: Igoumenitsa, Greece
  • Nationality: Greek
  • City and date of birth: Karolina_ Athens, 25th October 1991, Christina_Igoumenitsa,10th December 1991
  • University / Institution :National Technical University of Athens
  • Tutors: Anastasopoulos N., Vlastos T., Vassilatos P.
  • Contacts: Karolina_ carolina_2591@hotmail.com, Christina_ cmitselou1991@outlook.com

This diploma project is the result of a long study on the role and the importance of public space in everyday urban life. This study was translated into ideas and strategies of application in the network of public spaces in Igumenitsa, a seaside city, capital of the perifery of Thesprotia.

Igoumenitsa is a small city in land and number of inhabitants. It is directly connected to both sea and mountain, and a lot of historical and sites of natural interest are located nearby. It also has an intense port activity. After a first level analysis, we made a research by handing out questionnaires on the daily life of inhabitants in the public spaces of the city. That led us to two groups of strategies.

The first case includes small interventions that edit in a overall way the network of public spaces, by adding natural materials and urban equipment, in order to improve the conditions of living. We also design a network of bike and pedestrian lanes on primary roads, that reach until outside the city centre, to connect it to the various points of natural and historical interest.

α

Locations of interventions Grades of intervening Karolina Zachou Christina Mitselou

The second case, which encloses the major proposal of our projects, is about intense interventions, that intend to answer to people’s needs for spaces of interest, alternative choices in occupation, education and entertainment. It includes the overall reform of the waterfront of the city, which is considered the dominant public space which directly relates to the commercial and social centre, as well as the introduction of a new building for multipurpose activities. These two attempts aim to re-define the relation of the city to the sea, and give the area a public character, by introducing a new destination in daily life.

Karolina Zachou Christina Mitselou

Main idea_Stages of interventions
Karolina Zachou Christina Mitselou

 

Long-term speaking, we predict the implementation of our proposal in two phases. In the first one we include the new waterfront and the multipurpose building , while in the second one, with reference to the construction of a new marina for private boats in part of the seafront, we include the pedestralisation of the axis parallel to the sea and the ones verticals to itso that the zone is accessible on foot in its entirety. Car movement will be regulated by a new peripheral road, as predicted by legislation.

δ

masterplan_sub-areas

γ

The final reform of the seafront is divided into three sub-areas: the marina, the slopes and the beach. The first one includes the shore of the marina(where we take for granted the approved proposal for re-arrangement of buildings), a sports complex directly connected to the bike lane network, as well as a point of information that distributes the flows of tourists to the various directions of interest. The second one is located across the Leisure centre, and intends to develop various spaces for multipurpose activities by an administration of the topography. In the last one, the coastline s recovered and together with three wooden platforms in continuity to the city axis, the building is introduced.

 

ε

Sections with materiality suggestions
Karolina Zachou Christina Mitselou

 

Karolina Zachou Christina Mitselou

Plan and sections
Karolina Zachou
Christina Mitselou

Karolina Zachou Christina Mitselou

Karolina Zachou
Christina Mitselou

Finally, this multipurpose hall responds to the idea of a space in continuity to the public space, so that the activities hosted can be extended to the outside. It is broken into three solids that are unified by one canopy that embraces semi-outdoors spaces for activities. The programme responds to needs of entertainment, education and occupation, and are translated into a big common room with a bar, a dance and workout space in the central solid, a library and an amphitheatre fro projections and shows in the next building, and finally labs of recreation and work in the third one.

While the first two blocks are rather transparent, in touch with water and the platform they are based on, the last one is materialised by the use of container parts, reflecting urban qualities.

 

Karolina Zachou Christina Mitselou

Karolina Zachou
Christina Mitselou

Karolina Zachou Christina Mitselou

Step by step design gestions
How the building embraces interior and external activities
Karolina Zachou
Christina Mitselou

Karolina Zachou Christina Mitselou

Structure of the building
Karolina Zachou
Christina Mitselou

Karolina Zachou Christina Mitselou

Plan_Section
Karolina Zachou
Christina Mitselou

Karolina Zachou Christina Mitselou

Sections
Karolina Zachou
Christina Mitselou

 

Author: Karolina-Maria Zachou, Christina-Spyridoula Mitselou

 

 

[Text in greek]

Η διπλωματική αυτή εργασία προέκυψε από προβληματισμούς γύρω από το ρόλο και τη σημασία του δημόσιου χώρου στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης. Στην πράξη, μετατράπηκαν σε ιδέες και στρατηγικές με εφαρμογή στο δίκτυο δημόσιων χώρων της Ηγουμενίτσας, μιας επαρχιακής παραθαλάσσιας πόλης, πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας.

Η Ηγουμενίτσα είναι μια μικρή σε έκταση και πληθυσμό πόλη, σε άμεση σχέση με βουνό και θάλασσα, με πολλά σημεία ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος στο ευρύτερο περιβάλλον της και έντονη λιμενική δραστηριότητα. Μετά από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε και συμπληρώθηκε από ένα ερωτηματολόγιο για την καθημερινότητα των κατοίκων στους δημόσιους χώρους της πόλης, καταλήξαμε σε δυο ομάδες στρατηγικών.

Στην πρώτη, διακρίνουμε τις ήπιες επεμβάσεις, όπου επεξεργαζόμαστε συνολικά το δίκτυο δημόσιων χώρων με προσθήκες φυσικών υλικών και αστικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους, και χαράζουμε πάνω σε βασικούς άξονες κίνησης, μια λωρίδα ποδηλάτου και πεζού που επεκτείνεται και εκτός πόλης για να τη συνδέσει με τα διάφορα σημεία ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος.

Οι έντονες επεμβάσεις αποτελούν και τη βασική πρόταση της διπλωματικής μας και προσπαθούν να απαντήσουν στις ανάγκες των κατοίκων για χώρους με ενδιαφέρον, για εναλλακτικές επιλογές στην απασχόληση, την επιμόρφωση και την αναψυχή. Περιλαμβάνουν λοιπόν, την ολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης, του σημαντικότερου και πιο χαρακτηριστικού δημόσιου χώρου της, σε άμεση σχέση με το κέντρο εμπορίου και αναψυχής, καθώς και την προσθήκη ενός κτιρίου, πολυχώρου δραστηριοτήτων. Τα δύο εγχειρήματα αυτά, σκοπό έχουν να αναπροσδιορίσουν τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, και να δώσουν στην περιοχή ένα δημόσιο χώρο-προορισμό στην καθημερινότητά της.

Σκεπτόμενες σε βάθος χρόνου, βλέπουμε την πρότασή μας να περνάει από δύο φάσεις εφαρμογής. Στην πρώτη περιλαμβάνονται η ανάπλαση του μετώπου και ο πολυχώρος, ενώ στη δεύτερη, με αφορμή τη μελλοντική δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής σε τμήμα της ανάπλασης, πεζοδρομείται ο παραθαλάσσιος άξονας κίνησης και οι κάθετοί του, έτσι ώστε να δοθεί όλη η έκταση στον πεζό, ενώ πλέον η κίνηση του αυτοκινήτου θα διοχετεύεται σε ένα νέο περιφερειακό δρόμο που προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η τελική ανάπλαση του μετώπου υποδιαιρείται σε τρεις περιοχές, τη μαρίνα, τα πρανή και την αμμουδιά. Η πρώτη περιλαμβάνει τη χερσαία ζώνη της μαρίνας (όπου χρησιμοποιείται η εγκεκριμένη πρόταση με αναδιάρθρωση του κτιριακού όγκου), ένα χώρο αθλητισμού σε άμεση σχέση με τον ποδηλατόδρομο, καθώς και ένα σημείο πληροφόρησης που θα κατανέμει τις ροές των τουριστών προς τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος. Η δεύτερη, απέναντι από το κέντρο αναψυχής, προσπαθεί μέσω της επεξεργασίας του ανάγλυφου να διαμορφώσει ποικιλίες χώρων για διάφορες δραστηριότητες. Στην τελευταία, επαναφέρεται η ακτογραμμή, και μαζί με τρεις ξύλινες πλατφόρμες-συνέχειες αξόνων της πόλης, προστίθεται το κτίριο.

Ο πολυχώρος τέλος, απαντά στη σκέψη ενός χώρου-συνέχεια του υπαίθριου χώρου του, έτσι ώστε οι δραστηριότητες που φιλοξενεί να προεκτείνονται και προς τα έξω. Διασπάται λοιπόν σε τρεις όγκους που γεφυρώνονται με ένα ενιαίο στέγαστρο, έτσι ώστε να διαμορφώνεται ποικιλία ημιυπαίθριων από κάτω. Οι χρήσεις του απαντάνε στην αναψυχή, την επιμόρφωση και την απασχόληση και αντίστοιχα μεταφράζονται ως ένα μεγάλο καθιστικό με αναψυκτήριο και χώρο εξάσκησης χορού και γυμναστικής στον κεντρικό όγκο, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο προβολών και παραστάσεων στο διπλανό και εργαστήρια ελεύθερης δημιουργίας και εργασίας στον τρίτο. Ενώ οι δύο πρώτοι μένουν αρκετά διαφανείς, σε άμεση σχέση με το νερό και την πλατφόρμα πάνω στην οποία πατάνε, ενώ ο τελευταίος στη σκέψη του να αναπαράγεται στην πόλη, λαμβάνει μορφή μέσω της επεξεργασίας ενός container.