Trindade Documentation Center

Year : 2013

Function: Centro de Documentação (Documentation Center)

Site location: Porto, Portugal

Nationality: Portuguese

City and date of birth: Funchal 1990

University : Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto (FAUP)

Tutors: Arq. Adalberto Dias

Contacts: mafaldabicas@gmail.com

 

The project is located in the historical part of Oporto’s city. This part of the city has received several interventions over time, positioned between Trindade’s Church and Hospital and the main metro station of the city, this is a privileged zone. It has mostly trade, services and commerce but there are still some habitation areas around.

There was an intrinsic intention to relate this building with it’s surrounding.

Site plan | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Site plan | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

Assumed as an important building in the city, it is in itself an element that is generating the dynamic this part of the city needs. It is also intended to project a large audience-oriented, based on a drawing of surrounding public space that provides the attraction of outdoor events.

The main goal was to create an element that organizes the surrounding area intended to promote active and cultural living of the city.

photo montage | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

photo montage | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

Axonometric | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Exterior Perspective | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Exterior Perspective | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

Composed by two volumes, the Documentation Centre, beyond its cultural role, has as main function being the city archives. It was therefore important to the realization of the project that the building mirrored his content. From this idea to express in volume it’s function, it was decided a total separation of functions for both volumes. The vertical volume would then compose the arquive and the horizontal contains all the cultural function and it consists as an attempt to allow permanent communication between the user and the exterior space.

Section | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Section | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

The desire for a wide and communicating space, where all the spaces are connected, takes shape in the lobby with double height where to all spaces overlook. This wanted space continuity is highly noticeable in all areas public of the project. The two existing patios help to a different perception of both volumes and ensure that the lighting infuses all the common areas of the project.

Section | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Section | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

Section | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Section | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

entrada

Patio perspective to the cafeteria | Trindade Documentation Center © Joana Bicas

Patio perspective to the cafeteria | Trindade Documentation Center
© Joana Bicas

 

Author: Joana Bicas