FAUP Lab

Year : 2014

Function: Education

Site location: Porto, Portugal

Institution: Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto

Brief description of the project:

FAUP Lab’s purpose is to complement FAUP’s cultural and educational activities. Located near Alvaro Siza’s Pavilhão Carlos Ramos and FAUP itself this was an opportunity to establish a new entrance and route that links the various facilities, which were built in different moments but share a common goal.

This proposal pretends to establish a new front to the street, filtering motion and noise. An opening establishes the new entry and reveals a passage to and exterior courtyard to which the building turns and lives. In contrast with the street façade which is quite opaque, the courtyard’s one is completely transparent in order to establish a dialogue with the interior spaces (hall, models lab, auditorium), enabling the building to become a larger space suitable for larger cultural activities.

The first floor has two different cores that can be linked from the exterior or interior (through the second floor) and creates a sheltered route that simultaneously links the building together and establishes the path for the other facilities. The compartmentation of the building follows the logic in which the different rooms are close but have their specific zone. This way, in the both ends we have the larger rooms (models lab and auditorium), with the entrance and hall in the middle, connecting the smaller rooms.

The second floor follows the same logic, making the distribution of spaces very straightforward, almost symmetric. In the ends we have the multipurpose halls, with lateral and zenithal illumination, and the smaller rooms in the middle, connected by the central hall.

The purposed materiality follows the ideas behind the space itself: concrete, for its structural soundness and opaqueness; in contrast with the movable glass walls for its transparency and permeability.

Nationality : Portuguese

Contacts: pauloferreira@outlook.com; https://pauloapferreira.carbonmade.com/

City and date of birth : 24/06/1992, Santo Tirso, Portugal

Tutors: Arq. João Paulo Loureiro

Selected pictures of your project

Site_ Portugal

Planimetry

Planimetry

First floor plan

First floor plan

Second floor plan

Second floor plan

Sections

Sections

west/courtyard, east/street, south, north

west/courtyard, east/street, south, north

Courtyard façade render

Courtyard façade render

Axonometric view

Axonometric view

Sheltered path

Sheltered path

 

Author: Paulo Ferreira