Passaggi | Paesaggi

Year : 2015

Function: Public space, park.

Site location: Via Tiburtina, Roma, Italy.

University / Institution: Roma Tre University, Faculty of Architecture.

Nationality: Italian.

City and date of birth: Roma 11/06/1989; Roma 06/07/1989; Venafro 13/02/1983

Contacts: ilaria.kay@hotmail.it; chiara.pieretti@gmail.com; valentinapeluso@hotmail.com

Tutors: Annalisa Metta, Giovanni Buccomino, Maria Grazia Cianci.

Brief description of the project:

The project area is located on Tiburtina street, a consular road that is constantly changing in its nature. The area has been defined as a “hinge”, because of its multilevel nature, composed of a sequence of elements closed together. The area is an important infrastructure communication that sees the presence of several hubs of public transports (bus, train), and access to the ring road.

The idea for the project initiated from identifying the two streams of traffic – drivers and pedestrians and their intention to create a new dynamic of crossing, passing and conforming to the speeds and needs of the various users in transit. The project therefore has a dual nature: the part of the viaducts is linked to the concepts of speed and moving landscape, while the part of the parterre is characterized by a static landscape, on a human scale, and the slow sequence of spaces.

The intervention in the area of the ramps of the ring road starts from the idea of creating a continuous landscape, constant in the seasons but dynamic in perception, characterized by graphic elements that interact with the viewer-driver and maintain homogeneous characteristics. From a landscape characterized by the invasive presence of cement, steel and asphalt, one is driven to a landscape in which the natural element is predominant: the ivy conquers every available space, residual and interstitial.

The natural element assumes a prominent role, becoming the main component of the urban landscape. The signs of this landscape are given by the chromatic scale of the ivy and its succession, by the presence of rows of black poplars that direct people’s gaze and the design of the road surface that mimes the language of road markings and configures new geometries on the ground .

The area used by pedestrian traffic, on the contrary, is a succession of spaces characterized by defined geometries and more regular and contained shapes. The path that drives the pedestrian to the square of Tiburtina station is identified by the presence of rows of planted trees; along which are situated with a number of micro sites designed for having a break where the natural element is confined.

The head of this step is characterized by the juxtaposition of an arboreal stock bursting of the “grove” with a space of “artificial” nature in which the natural element is reported as an idea, through a drawing on the ground that mimes the organic forms, giving preciousness to this undifferentiated space. The point of contact between these two systems is the strengthening of the existing avenues and the addition of new rows.

The unifying element of the two steps is the plant material: same materials are used (ivy, transepts, flooring) but in different ways depending on the mode of use of the space on which they stand. The different characteristics of the space and the different treatments of the subject prefer two different users.

It is precisely the experience that the user performs the two steps to generate perceptions that define two landscapes, different but complementary: CROSSINGS – LANDSCAPES.

concept

concept

 

masterplan

masterplan

axonometric

axonometric

plan

plan

sections

sections

view

view

view

view

view

view

 

Author: Ilaria Marcelli, Chiara Pieretti, Valentina Peluso.