Redfish

Year :2015

Function: Regeneration of a green area beside the Tevere river.

Site location: Rome, Lungotevere Dante

University / Institution : Università degli studi di Roma tre, Facoltà di Architettura, Laurea magistrale di Progettazione Urbana.

Nationality: Italian, American.

City and date of birth: Rome 21 May 1991, Rome 19 January 1991, Cecina14 November 1990, Los Angeles 26 january 1990.

Contacts: esse.barletta@gmail.com, margherita.erbani@gmail.com, loriano.giannone@gmail.com, mirko.fontanelli@gmail.com

Tutors: Emanuele Von Normann, Maria Grazia Cianci, Giovanni Buccomino.

Brief Description of the project:

The project’s site is in the southern part of the city, close to the subway, the university and one of the most important arterial roads in this area. It appears like a long, hidden land strip underneath the street level and constricted by the surrounding high-density buildings and the river bank. The site’s relationship with the river can be defined as indirect: water is very close but it’s yet perceptible though it’s not visible. Our intention is to positively transform this area starting by the awareness that this is one of the only parts of the city, that doesn’t have barriers between the river and the urban territory. The linear form of this site, which connects the main road with the university, is frequently used as an informal path.

The aim of the project is to create a widespread botanical garden. At first we introduced a rigid geometrical element, which is easily recognizable, and that dominates the surrounding space. This element still allows the vegetation to climb the river bank and penetrate into the urban environment. To recall the linking nature of the area we chose to individuate an alternative to the linear and fast path that was ,instead, guided by the sensations inspired by the context. Therefore we shaped the path considering the natural deviations that the place offered. This process lead to the definition of a broken line, which represents the human interference and the backbone of the composition system. The broken line is interrupted by secondary orthogonal lines which sharply deviate the main track leading visitors to nodes conceived as areas where to stop and observe the surrounding perceptions. Also the vegetation follows this orthogonal and regular direction. Trees and shrubs are coherently planted in lines so to encourage a didactic examination of the species. In these specific areas everything answers to a rigid and artificial logic.

In contrast with this regularity there are the dense shrub masses that climb over the path and create an uninterrupted curve. Apart from representing the backdrop to the intersections, these define a new path, an alternative way of walking through the area, in a more spontaneous and hidden environment. The track always evolves differently, offering the visitor uncountable options. The feeling we tried to communicate is that once you walk trough the deep, bushy masses you are disoriented and loose awareness of where you are.

The path maintains this rhythm until it arrives near the city border. The height difference is solved with the interaction of the natural system and the urban system: a sequence of concrete volumes meet the vegetation and define a space in which both elements coexist.

Summer plan and autumn section

Summer plan and autumn section

Detail of: autumn section, summer section and summer plan

Detail of: autumn section, summer section and summer plan

Sketch view

Sketch view

 

Author: Silvia Barletta, Margherita Erbani, Mirko Fontanelli, Loriano Giannone