WALK THE LINE

Year : 2014

Function: expanding university

Site location: via Morgari, Torino, Italy

Institution: Polytechnic of Turin, faculty of Architecture.

Nationality : Italy

Contacts: beatrice.gamb@gmail.com, erik.vallauri@studenti.polito.it, federico.bosco@studenti.polito.it

City and date of birth : BG (6/10/91, Moncalieri); EV (); FB ()

Tutors: Gustavo Ambrosini, Guido Callegari

Brief description of the project

We are in the city of Turin, a post industrial city located in the northern part of Italy, recently its universities attract more students from places all over the world. The project’s aim is to generate and ameliorate the spaces within the faculty of architecture of the Polytechnic School by adding volumes to the already existing buildings. Those building are located in an historical neighborhood in the city center, nearby the river, the Valentino’s Park and the hills.

Render project in a context of roofs

Render project in a context of roofs

The idea is based on reconnecting those buildings with the context in different ways concerning the functional, aesthetical and social aspects.

Scheme_public private and funcion

Scheme_public private and funcion

 

Basically the concept is driven from the necessity of uniforming with the surrounding buildings’ shapes, that’s why the added volumes reminds of the roofs’ tiles that are typical in Turin.

Scheme of the concept

Scheme of the concept

The other main feature is the necessity of connections between those two fabric, so we brought the line that characterize our volumes till the ground, clasping our additions and the existing buildings, describing what is happening inside and inviting people to enter into the system.

Sketch outside corridor

Sketch outside corridor

The ground floor design dealed with the daylight analysis that allowed us to understand better the best way to use the space during different seasons, with a main idea of giving free space for the whole neighborhood.

That’s why the first floor spaces are used as spaces for inhabitants in this part of the city, not only for the students, aiming to merge the university’s life with the outer life.

Sketch concept WALK THE LINE

Sketch concept WALK THE LINE

The other main trait is the creation of an elevated landscape, a roofscapes on the highest part of the fabric, where the cafeteria is designed to be connected with an outer space on the smaller building rooftop, the idea is to create a space allowing to enjoy a top view of the city and the surrounding hills, even more the mountains at the west side of the city.

Render canteen

Render canteen

Sketch of the central view last lever under the roof

Sketch of the central view last lever under the roof

Sketch of the roof

Sketch of the roof

 

The aim concerns about creating an object that respects the strictness of the city but at the same time softly reacting the neighborhood’s life following the principles that consist on mixing two aspects of the city, student’s and citizen’s life, tracing a line that is not a limit but also a trail across the diversity that acts such as an ancient and historical rich city offered to its users.

Render frontside

Render frontside

PLANs

PLANs

PROSPECT East

PROSPECT East

PROSPECT North

PROSPECT North

Section long side

Section long side

Section

Section

Technical detail of the corridor

Technical detail of the corridor

 

Author: Federico Bosco, Beatrice Gamba, Erik Vallauri