WORKING IN SAMBA! – Less Density, More Community.

Year : 2015

Function: Mend the San Basilio’s urban fabric and create new homes.

Site location: San Basilio, Rome.

University / Institution : Roma Tre University and Ecole Nationale Supérieure d’Architecture Paris-Malaquais.

Nationality: Italian and french

City and date of birth: Caen 11-08-1993, Roma 15-01-1989, Cagliari 14-08-1990, Aubervilliers 13-11-1993,

Contacts: grandais.baptiste@hotmail.fr, fabiana.pagliari89@gmail.com, alessandrapusceddu.90@gmail.com, mariestafie@hotmail.fr

Tutors: Luca Montuori, Marco Cremaschi.

Brief Description of the project:

Difficult was “define” the area where we studied and “redesigned” the contours. Why define that portion of land between four roads (GRA, Via del Casale di San Basilio, Via Nomentana and the Via Tiburtina) with only one name, “San Basilio”? The physical limits of this area, as also from a simple google map view, are very clear and defined, but at the same time is characterized by the presence and variety of different areas, in fact we think it is wrong to identify the whole area with a unique name (San Basilio), because in fact the project is not limited to studying that area only but also all other surrounding it which, Torraccia, Unrra Casas, Tideizo Township, St. Cletus and 167.

This area therefore taken as a whole, can hardly be attributed to the term “neighborhood”, just a simple walk in this area to see how the residents appear to live within their own lots, almost as if they were unaware of what surrounds them, and difficult to relate with their neighbors and with the many open spaces that seem abandoned and often not lived.

If we think that the “public space”, a place of social interactions, is measured by the intensity with which this is experienced, then we understand how in this area the space concept doesn’t exist, but is rather a collection of small, fragmented “reality” closed in themselves. No less important is the relationship that originates with the Roman countryside that surrounds it and that merges with the built without creating any kind of relationship with it. These are the assumptions that led to the general definition of the Masterplan, which had as main objectives: 1. combine landscape structure making it part of a unique ecosystem that starts from the macro-areas (the Roman campaign) until entering in micro areas represented by a system of internal courtyards. 2. To communicate the diverse realities by redefining the “edges”. 3. Offer the inhabitants a different perception but above all consciousness of urban space around them by redesigning the connections and increasing social relations with the city.

Our project idea is based on the desire to communicate the Torraccia area with that of St. Basil through the construction of new roads which are an alternative to existing roads and traffic, while architecturally by the creation of two fronts that apparently can look very different shape and functions but at the same time they are United by the Campagna Romana which acts as a sort of link between them. The ground floors of the buildings that are located on the front of St. Basil are designed to always be wormholes is “visually” that “physically”, and this allows you to always have a strong contact with the campaign, which never remains an isolated environment, rather connects to the opposite of that with a system Torraccia of courtyards is a “continuum” of the agro romano.

Not to merge this, densify was intended. The distinction between public space and private space, is strongly expressed the morphology of buildings, it is the same shape to define the type of spaces, a closed building generates a private space, a more open public space. The relationship between the land and buildings is maintained in every little detail, so strong are the Visual relationship between town and country, and everything is wrapped into one strong sign given by the “aqueduct”, i.e. a building that incorporates in the formal language of the ancient Roman aqueduct and reinterprets it.

Concept

Concept

Design strategy

Design strategy

Masterplan

Masterplan

Relationship Park / Toraccia

Relationship Park / Toraccia

New Toraccia's square

New Toraccia’s square

Relationship Park / Aqueduct

Relationship Park / Aqueduct

New center of activity

New center of activity

Collage n°1

Collage n°1

Collage n°2

Collage n°2

 

Author: Baptiste Grandais, Fabiana Pagliari, Alessandra Pusceddu, Marie Stafie.